Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Epoxyvloer-info.nl Onafhankelijk advies over epoxyvloeren!
Epoxyvloer-info.nl

Soorten gietvloeren

Is het tijd om een nieuwe vloer te leggen? Dan kan een gietvloer een optie zijn. Gietvloeren staan bekend om hun strakke uiterlijk, hygiëne en langdurig leven. Er zijn vele soorten gietvloer, elk geschikt voor een ander interieur. Hier lees je over de bekendste gietvloer soorten en hun kenmerken.

Wat is een gietvloer?

Gietvloeren krijgen hun hygiënische en moderne eigenschappen van de manier waarop ze zijn gelegd. Ze worden namelijk in vloeibare vorm op de grond gegoten waarna ze moeten uitharden. Soms zijn hier meerdere lagen voor nodig, maar het resultaat is vaak een dunne naadloze laag die waterdicht is en waar vlekken zich niet op kunnen hechten. Een groot voordeel is dat ze vaak over de huidige vloer kunnen worden gelegd als deze stabiel en egaal is. Het leggen van een gietvloer duurt vaak een paar dagen, maar het resultaat mag er zeker zijn.

De verschillende soorten

Over het algemeen worden gietvloeren in verschillende groepen verdeeld. Zo zijn er de vloeren op basis van kunsthars, maar ook gietvloeren met een betonlook en gietvloeren met een korrel erin verwerkt. Elk geeft een ander uiterlijk aan de ruimte en welke jij kiest hangt volledig af van het resultaat dat je wilt bereiken.

Gietvloeren op basis van kunsthars

De twee harsen die het meest voor vloeren gebruikt worden zijn epoxyhars en polyurethaan. Deze vloeren kun je krijgen in verschillende uitvoeringen, zoals mat of glans, en in vele kleuren. Je kunt ook een logo laten verwerken in je vloer, een tekst of je eigen design. Het verschil tussen epoxyhars en polyurethaan is dat epoxyhars harder is en belast kan worden met zwaardere materialen. Hierdoor is er wel een grotere kans dat de vloer kan barsten of dat er krassen kunnen vormen, vooral als de ondergrond niet stabiel is. Daarom wordt epoxy vaak gebruikt in bedrijfsomgevingen en fabrieken. Polyurethaan daarentegen is flexibeler en zachter en is dus meer geschikt voor gebruik in woningen. Omdat deze vloer elastisch is, is het uitermate geschikt voor woningen met huisdieren en kinderen. Je kunt polyurethaan laten leggen in elke kamer van het huis en ook is het erg goed te combineren met vloerverwarming.

Gietvloeren met een betonlook

Betonlook vloeren, de naam zegt het al, zijn gietvloeren die het uiterlijk van beton nastreven. Beton is een product dat steeds meer wordt gebruikt in huizen met een modern en industrieel interieur. Je hebt Mortex, Beton Ciré en cementgebonden vloeren. Mortex wordt gemengd met kalk, waardoor het een natuurlijk uiterlijk krijgt, vergelijkbaar met natuursteen. Het is daarnaast ook erg hard, dus de ondergrond moet stabiel en egaal zijn om barsten te voorkomen. Beton Ciré wordt daarentegen gemengd met cement en een pigment. Je krijgt dus een stoere en betonachtige vloer, die net als Mortex volledig waterdicht is. Beide zijn uitermate geschikt voor gebruik in natte omgevingen zoals de keuken en de badkamer. Een cementgebonden vloer is niet waterdicht genoeg voor gebruik in deze ruimtes en wordt ook wel een woonbeton vloer genoemd. Deze is beschikbaar in vele grijs- en zandtinten en past in verschillende type woningen. Het leggen van deze vloeren is tijdrovend, maar ze kunnen wel 50 jaar meegaan en zullen zeker de aandacht trekken.

Gietvloeren met steenkorrels

Als laatste zijn er gietvloeren die worden gemengd met grind- of steenkorrels. De keuzes die je hier hebt zijn steentapijt, troffelvloer en een marmertapijt. Een steentapijt en een troffelvloer zijn vergelijkbaar, beide worden gemengd met grind, maar een troffelvloer heeft kleinere korrels. Daardoor geeft een steentapijt een ‘steenachtiger’ uiterlijk. Troffelvloeren en steentapijten kunnen in vele verschillende kamers en industriële omgevingen worden gelegd en zijn te krijgen in verscheidene kleuren en uitvoeringen. Een marmertapijt wordt gelegd met marmerkorrels in plaats van grind en je kunt zelf kiezen welke grootte je zou willen hebben. Dit heeft een invloed op de grofheid van de structuur van de vloer. In wezen zijn alle drie de vloeren vergelijkbaar, heb je met een strak budget te maken dan kun je het beste marmer- of steentapijt kiezen.

Een open of een gesloten structuur?

Kies je een gietvloer met steenkorrels, dan is het gevolg dat je in meerdere of mindere mate te maken hebt met een structuur op de vloer. Deze structuur zorgt ervoor dat de vloer minder hygiënisch is en moeilijker is schoon te maken. Vuil en etensresten kunnen tussen de steenkorrels gaan zitten en zijn hier lastig weg te halen. Kies je ervoor om deze structuur te behouden, dan krijg je een vloer met een open structuur. Je kunt de vloer echter ook laten behandelen met een toplaag waardoor je een gesloten structuur creëert. Deze vloeren zijn hygiënischer omdat ze zonder deze steenstructuur makkelijker schoon te houden zijn.

Terrazzo

Als laatste is er nog een zeer dure, maar unieke gietvloer die terrazzo wordt genoemd. Deze vloer bestaat uit een bepaalde kleur cement met daarin marmer korrels verwerkt. Deze laag wordt dik aangebracht en vervolgens gepolijst. Je kunt het mortel ook laten mengen met bijvoorbeeld glas, voor verschillende kleureffecten en het is ook mogelijk om een bepaald mozaïek aan te leggen in de vloer. Hiervoor heb je een echte vakman nodig die ervaring heeft met het leggen van terrazzo gietvloeren en dit in combinatie met het materiaal zorgt ervoor dat je hier dan ook flink voor betaalt. In tegenstelling tot de andere gietvloeren, geeft terrazzo de ruimte een authentiek en luxueus uiterlijk met een Italiaanse sfeer.

Welke gietvloer is geschikt voor mij?

Welke gietvloer geschikt is voor jou, hangt natuurlijk af van je smaak en budget, maar ook van de functie van de ruimte. Vloeren op basis van epoxyhars kunnen het beste in een industriële omgeving worden gelegd waar ze veel te verduren krijgen. Beton Ciré en Mortex zijn zeer geschikt voor de badkamer, waar de naadloosheid ook een groot voordeel is. Vloeren met een cementlook passen in elk interieur en worden veel toegepast in huizen die een industriële en minimale sfeer nabootsen. Polyurethaan is een allrounder en geschikt voor elke kamer van een particuliere woning. Indien je met een budget werkt, zijn de goedkoopste opties marmer- en steentapijt en de duurste (op terrazzo na) zijn de betonlook vloeren. Gietvloeren zijn echter erg veelzijdig en beschikbaar in zo veel uitvoeringen en kleuren, dat er voor iedereen wel een geschikte vloer te vinden is.

 

Offertes voor gietvloeren ontvangen?

Kies voor een erkend specialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende specialisten