Epoxyvloer alternatief
Een epoxyvloer is een soort gietvloer die je veel in industriële omgevingen vindt. Dat komt doordat het erg hard is, makkelijk schoon te houden, het niet beschadigd als er zuren of chemische vloeistoffen op worden gemorst en het goed tegen een zware belasting kan. Daarom kom je epoxyvloeren tegen in parkeergarages, fabrieken of supermarkten. Een nadeel aan deze vloer is echter dat het door de hardheid kan barsten als de ondervloer niet volledig egaal en stabiel is, en dat het op den duur kan verkleuren. Daarnaast is het niet geschikt voor vloerverwarming. Het kan dus zijn dat je er op de lange termijn vele reparatiekosten aan hebt. Gelukkig zijn er enkele alternatieven, zowel voor de industriële-, als voor de particuliere markt.
Pvc-tegels
Als alternatief voor een industriële functie kun je pvc-tegels overwegen. Deze tegels zijn flexibeler en zachter en dus minder gevoelig voor scheuren en krassen. Daardoor kunnen ze ook makkelijker meegroeien met het gebouw, als deze uitzet of krimpt. Toch kunnen pvc-tegels even veel belasting aan en zijn ze verend, zodat materialen en personen beter worden opgevangen als ze vallen. Een groot nadeel van pvc-tegels ten opzichte van epoxyhars is dat het niet naadloos is en daardoor minder hygiënisch. Ook krijg je niet dat moderne en strakke uiterlijk waar epoxyhars zo bekend om staat.
Steentapijt met een gesloten structuur
Zoek je een goedkoper alternatief voor je woning, dan kan een steentapijt een idee zijn. Hier wordt epoxyhars gemengd met grindkorrels waardoor het ook gebruikt kan worden in combinatie met vloerverwarming. Je kunt een steentapijt met een open- en gesloten structuur aan laten leggen. Kies je voor een gesloten structuur, dan worden de groeven die de stenen achterlaten opgevuld met een transparant vulmiddel. Daardoor is steentapijt met een gesloten structuur even hygiënisch, modern en slijtvast als een epoxyhars vloer, maar betaal je aanzienlijk minder om het aan te laten leggen.